WANITA ISLAM DUNIA


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

-jawab salam tu if you are muslims-

OK buddies!
Today Xuan nak bercerita tentang MANUSIA KEDUA yang ALLAH ciptakan.
WHO'S THAT???
She is HAWA...
So, you already know that I'm going to write about
THE MOST GORGEOUS EVER CREATURE
which is
WOMEN !!!

-PROUD TO BE WOMAN^^-


Apa pandangan korang tentang wanita SEKARANG ???
-I'm not trying to give sermons here-
But as a woman,
Xuan sedih sangat tengok perempuan zaman sekarang.
YES, I'M NOT PERFECT to talk about ISLAM !!!
But somehow I think,
takkan nak tunggu someone perfect bagi nasihat baru korang nak berubah sedangkan ALLAH dah create semua manusia SAMA RATA.
Means that, we are all just the same !!!


I'm going to tell you about
1) AURAT
2) FESYEN
3) KECANTIKAN

AURAT
Apa perasaan korang tengok perempuan yang dedahkan aurat?

Buat mereka yang lemah iman CONFIRM terdetik di hati,
"LAWA JUGAK TENGOK ORANG FREE HAIR. NAK TRY LA."
But, bagi wanita yang KUAT IMAN,
"SAKITNYA MATA TENGOK. ALHAMDULILLAH, AURAT AKU MASIH TERJAGA"
So, basically dedah aurat ni memang TAK CUN !!!
Kadang-kadang Xuan rasa, wanita yang upload gambar "dedah aurat" di facebook itu TIADA MARUAH. KEMBANG HIDUNG bila ada lelaki puji CANTIK and ada yang try nak tackle.
SERIOUSLY, ANNOYING gila !!!
FROM MY VIEW, wanita yang dedahkan aurat mereka takkan rasa KEMANISAN BERUMAHTANGGA sebab mereka dah terbiasa dengan kata pujian dari lelaki lain. So, TUTUP aurat kalian sebab bila korang dedahkan aurat kalian di hadapan suami. BANYAK SANGAT PAHALA yang ALLAH berikan.

FESYEN

SOMETIMES, rasa macam RIMAS tengok TEENAGERS and MOSTLY Xuan rimas tengok ADULT WOMEN berfesyen !!!
Orang tua zaman sekrang berfesyen macam diorang ANAK DARA !!!
Lemak tersembur sana sini.
Si suami pula buat DUNNO saja tengok si isteri pakai macam tu.
And seperti biasa, LIKE MOTHER...LIKE DAUGHTER.
Yang remaja Xuan just nak tanya.
BEST SANGAT KE PAKAI LEGGING?
BEST SANGAT KE PAKAI INNER BAJU WITH LONG SKIRT?
BEST KE PAKAI BAJU KECIL?
BEST SANGAT KE PAKAI JEANS SENDAT SAMPAI NAMPAK PANTIES?
Bila tengok girls pakai macam tu, 
Xuan rasa nak sangat bagi attire lagi OK dari yang dipakai.
MY OPINION ABOUT FASHION,
tak salah nak berfesyen asalkan  SEDAP MATA MEMANDANG.
Jangan kerana nak cantik, sanggup menyeksakan diri dengan pakai pakaian ketat. Xuan tahu, korang pun tak selesa kan? So, the conclusion is...jangan tiru orang. Kalau nak ikut fesyen, cari la baju yang longgar sikit. And untuk girls yang badan berisi tu, SEDAR-SEDAR la dengan keadaan fizikal kalian tu. INGAT, katakan TIDAK PADA PAKAIAN KETAT because antara kemungkian sebab seseorang itu mandul adalah kerana
MEMAKAI PAKAIAN YANG KETAT !!!

KECANTIKAN
BEST KE MAKE-UP?
Seumur hidup Xuan, Xuan pernah pakai CELAK and LIP BALM saja.
TAPI, lepas dapat tahu
HARAM KALAU PEREMPUAN PAKAI CELAK.
Xuan stop terus pakai. Guna LIP BALM pun sebab tak nak nampak sangat bibir kering.
PENGALAMAN tengok orang bermake-up sakan.
IT TAKES A LONG TIME. MOSTLY untuk student perempuan.
Kalau bangun awal it's OK lah tapi, kalau dah jenis bangun lewat and nak bermake-up lagi.
Memang GOODBYE lah for first lecture.
Setakat nak pergi perjumpaan malam-malam or dating kat cafe dalam campus, 
pun nak bermake-up juga.
Next, ada yang suka pakai CONTACT LENS.
Tak salah nak pakai tapi, biarlah untuk perubatan.
THE MOST PART yang PALING XUAN BENCI is
diorang pakai lens sebab nak cantik.
ALLAH dah bagi cantik dah pun. So, tak payah la nak over sangat!
Kena ulser mata and penyakit lain.
TAK BERJALAN LA KORANG!

-ALHAMDULILLAH, ALLAH bagi kecantikan kat Xuan-

Yang last sekali tentang NAIL COLOUR !!!
Asal tak boleh sembahyang, 
terus letak warna warni kat jari.
BURUK sangat ke warna kuku yang ALLAH ciptakan untuk korang?
Xuan rasa mereka yang pakai nail colour macam orang tiada kerja.
KENAPA?
Tak boleh solat, warna kuku. 
Boleh solat, vanish pula. 
And they do the same thing AGAIN and AGAIN (-,-)"
Apa yang Xuan TERKILAN, pelajar SEKOLAH AGAMA yang banyak buat.
And ada kawan-kawan Xuan yang terpengaruh dengan kawan-kawan mereka.
Gambar di atas merupakan fenomena terbaru yang melanda WANITA-WANITA ISLAM.
Pakai pendakap gigi untuk betulkan gigi.
Gigi Xuan pun tak cantik sangat.
Dulu, pernah la timbul rasa nak pakai tapi, bila tahu HARAM ubah ciptaan ALLAH.
Terus tak berani. T-A-K-U-T  !!!
Bila ALLAH murka, Neraka la jawabnya.

HERE IS THE CONCLUSION.
Nabi SAW bersabda, " ALLAH melaknat wanita yang membuat tatu dan wanita yang disuruh membuat tatu di ats badannya, wanita yang mencabut bulu diwajahnya dan wanita yang tolong cabutkan bulu dari wajah, dan wanita yang meluaskan jarak diantara gigi mereka untuk tujuan kecantikan atau MENGUBAH CIPTAAN ALLAH" (hadis riwayat MUSLIM)

PEREMPUAN YANG JAGA KECANTIKAN SEMULAJADI SEJAK MEREKA LAHIR MERUPAKAN PEREMPUAN PALING CANTIK DI ATAS DUNIA!


FIRST TIME BUAT POST SENDIRI PASAL AGAMA PANJANG MACAM NI. THANK YOU UNTUK YANG SUDI BACA.

12 candies ♥:

Cik Aini Lavender's said...

assalamualaikum..
hai,sj singgah sni,dr kedah eh?sy dulu sek agama bkit besar tp sekejap je then follow my parent to perlis..salam ukhuwah n nice to meet u =)

miss lollipop said...

@Cik Aini Lavender's Wa'alaikumussalam...yep, dri kedah but sy stay kat terengganu cz parents kerja kat terengganu. Salam ukhuwah fillah juga ^^,

Adrina said...

asaalamualaikum :) hai saya baru dtg blog ni kali pertama. dan saya suka sgt post ni. terima kasih sbb share. dan baru saya tahu yg pkai celak tu haram :( urm..

sya ajerk said...

salam ukhuwah saudari..sy seriusly tertarik dengan post saudari tentang wanita islam nihh..but,can i ask u some question please..
kenape haram gune celak??
kan tu sunnah nabi...
sume org xperfectkan??just nak tambah ilmu pengetahuan..amat hargai sekiranyer saudari terangkan..
n yg kedua..nak cakap tentang pendakap gigi..xsalah pakai..ader 2 sebab 1: suami suruh..
sebab 2:kalau nak mengelakkan fitnah n kutukan org..tu jawapan dari ustaz sy lahh.sebab kawan sy pernah bertanyer..
minx maaf if ader sebarang kesilapan or kate sy if ader menyinggungkan hati saudari..
salam ukhuwah..

miss lollipop said...

@Adrina wa'alaikumussalam :)
sama-sama. thanks sudi baca.

miss lollipop said...

@sya ajerk wassalam :)
pasal celak tuh, HARAM bagi kaum HAWA tp, SUNAT bagi kaum ADAM.
And about braces tuh, utk suami mmg DIGALAKKAN malah dpt PAHALA and betul apa yg ustaz saudari ajar. dibolehkn pki braces kalau ada org duk mgata psl gigi saudari. tp, seandainya org2 d skeliling saudari takde kutuk tp, saudari pakai cz malu dgn keadaan gigi saudari. distulah jatuhnya hukum haram coz kat ctu saudari dah ubah ciptaan ALLAH utk kecantikan diri saudari. maaf andai sy khilaf ^^,

kai said...

entry yang menarik..
tapi sedih tgk kaum hawa sekarang..
lebih kepada fasion tanpa fikirkan aurat..
bertudung...
tapi baju parat lengan..

"Wanita yang menutup aurat bukan hanya memelihara dirinya.tetapi juga memelihara orang lain dari melakukan kemungkaran"

=Jom Join!=
http://www.kaiakihiro.blogspot.com/2012/01/kenapa-kai-akihiro-kene-kasi-saya.html

miss lollipop said...

@kai betul tuh. d org pki jewp cmne un. bgi d org, as long as bhgian badan mereka da tutup kira OK dah. n boley kata dlm minda perempuan hari neh. d org just pk. xpe buka aurat asalkn solat terjaga. cz dlm kubur t byk tny psl solat. yg neh 1-1nya pkra yg melanda dlm jiwa wanita zmn skrg.

Anonymous said...

salam, pemakaian braces itu bukan lah haram. ia bergantung pada niat orang itu. baca ni, http://www.imamudasyraf.com/v1/?p=386 maaf dan terima kasih

iLiAiSyAhkaDir said...

nice entry and vey good. .
hikhik
just nak tahu kenape perempuan HARAM yer pakei celak? teringin nak bace details. .
sekadat nak tambah ilmu =) dan perbaiki diri =)

miss lollipop said...

@iLiAiSyAhkaDir

sebab ustazah sy pernah bgtau perempuan yang pakai celak menyerupai perempuan zaman jahiliah :)

ibuemak said...

Good :)) Thumbs up!
Btw, bole mohon hujah, i mean ayat quran atau hadis yang mengatakan pengharaman pemakaian celak kpd perempuan? Peace^^

 

Copyright by © 2015 .
Edited by ♫ Plum Fragrance Blogspot ♫ Let's go to my website Facebook Xuan Mei Fen