GRANDMA MEMORIES

Salam

It had been a long, long, long time since I abandoned this blog.
Tiba-tiba rasa nak type post baru.

Actually, I dalam mode DEMAM + DIZZY + NON-STOP SNEEZING.
Bayangkan NON-STOP SNEEZING!

Boleh tertanggal my nose...

Back into our MAIN TITLE.
Post malam ini agak EMOTIONAL sikit 'kot'...
BECAUSE,
I wanna tell you about my late grandma, TOK CHAH.
Her real name was Aishah Binti Yasin.

Time semester 2 punya holiday,
I ada balik kampung I which is at Kedah Darul Aman.
Bila stay kat sana almost 1 month, sometimes I teringat dekat Tok Chah I.
Actually, my sibling, cousins and I called her Tok Kedah.
I don't know why.
*KRIT, KRIT*

These are things that make me terkenangkan arwah.

This is where she kept her clothes.
Baju-baju Tok Kedah still neat and tidy even she wasn't there anymore.
Sometimes I help my ummi to fold her clothes.

This pula kelambu. 
I tak tahu nama English apa. Pandai-pandai google translate sendiri.
Arwah selalu guna untuk sediakan bed for my siblings.
Now, my siblings yang sediakan bed tiap kali tidur rumah arwah.

Sinilah arwah tidur with adik-beradik lelaki I.
I tidur with my Mak lang kat dalam bilik.
I tak tahu kenapa arwah suka tidur atas TOTO. 
Tapi, best sangat tidur kat situ. SEJUKKK~
Dalam bilik HOT.
 
Bila tengahari I selalu urut belakang arwah.
Then after massaging her I akan peluk arwah dari belakang and act like a small kid.
She will touch my hands or hip or legs and automatically I will sleep.

Ini semua koleksi-koleksi bantal arwah.
Dulu arwah jual bedak sejuk and minyak rambut.
So, tiap kali travel with her friends arwah akan beli mana2 bantal yang murah and best.
Zaman dulu bantal kekabu famous tapi, sekarang dah kurang.
Those pillows kitorang still guna.
Memang serasi sangat dah with pillows tu sebab kat situ lah kitorang melakar peta time kecil. HEHEHE

We use this radio time bulan puasa saja.
Still boleh digunakan lagi.
I ada memory with this radio.
Time arwah ada dulu, arwah selalu pasang radio time I tengok TV. So, kadang-kadang I gaduh dengan arwah. Then, I minta maaf semula. Rindu sangat nak gaduh dengan arwah about small matter.

Arwah ada masalah sikit law nak turun tangga.
So, she will sit and turun tangga with gaya duduk.
Sometimes she sit on stairs to monitor her grandchildren playing kat living room.


 Three chairs above kerusi yang arwah selalu guna.
The green one, she sit when she wants to eat.
(teringat gaya arwah makan)
The red one pula time arwah selalu duduk time raya or time ada orang mari rumah.
That was her favourite spot.
Last sekali cushion kereta tu arwah duduk tiap kali arwah siap sapu sampah kat laman rumah
or
time arwah rasa nak duduk termenung kat luar 
or 
time nak cakap pasal sawah padi with Man Pin.

Walaupun she leave us for a few months already but I miss her so much.
I suka gaduh dengan arwah.


OK, that's all.
No more tears.

Finally yet importantly,
AL-FATIHAH.


p/s : 4th July 2012 --> I have two presentation. MORNING !

0 candies ♥:

 

Copyright by © 2015 .
Edited by ♫ Plum Fragrance Blogspot ♫ Let's go to my website Facebook Xuan Mei Fen