I KNOW IT BUT WHEN?

This is what we often heard :
Aku pakai tudung or tak, tutup aurat or tak...yang kau sibuk sangat pasal aku kenapa? Kau ingat kau tutup aurat kau sempurna sangat ke?


"Dan hendaklah mereka tidak menampakkan aurat dan perhiasannya KECUALI terhadap suami atau ayahnya." (An-Nur : 31)


Assalamua'laikum !!!
WATCH OUT !!!
POST KALI NI AGAK PANJANG !


Recently, I thought about a'urah. OF COURSE bila sebut pasal a'urah fokusnya more on girls, right?
ALLAH is the GREATEST ONE ! We can't deny that. Wherever I go, whoever I with, whenever I be...I always see young ladies yang cover a'urah mereka PERFECTO PERFECT!


Seriously, Anis SANGAT JEALOUS !
Dulu Anis jealous tengok orang pakai baju singkat, pakai tudung yang kecil and pernah terdetik kat hati Anis nak free hair.
(UCAP DUA KALIMAH SYAHADAH)


Tapi, bila rewind kembali tiba-tiba terdetik kat hati Anis yang ALLAH itu AR-RAHMAN and AR-RAHIM. HE protects me. Anis sangat-sangat bersyukur tiap kali Anis berdoa. Since  Anis dah terbiasa kawan with mereka yang suka discuss soal Islam and wanita, when I was alone I will think BILA ANIS NAK TUTUP AURAT? Takkan dah tua berkedut baru nak tutup aurat? BUT, I WANNA BE A FASHIONABLE MUSLIMAH !

CANTIK kan wanita Islam?


Rasa nak tutup aurat makin MEMBUAK-BUAK bila Anis terbaca kisah suami Wardina yang protect aurat Wardina dari dilihat oleh perompak. Masya-ALLAH, hebatnya suami Wardina. SHE IS LUCKY !
My heart then whispered to myself, "Sanggupkah imamku melindungi auratku seandainya situasi tu terjadi kat kitorang?"
WILL YOU !???
After that, Anis menjinak-jinakkan diri Anis wear hijab with gaya tutup dada. Tu pun tak melekat sangat. When I was in semester 2, I stayed with ZAHRA, LIDA, YANA, AMIRAH and AINI. Zahra, Lida and Yana selalu cakap pasal nak tutup aurat. AMIRAH and AINI were girls who wear hijab yang labuh and tutup aurat PERFECT.




STARTED with YANA, she tried to wear a pair of socks. Korang tahu kan kaki kita pun aurat? And SLOWLY she changed ! Her outfit dah tak macam dulu and dah tak pakai sanggul. Sekarang ni kalau tengok Yana, sejuk mata memandang. Lepas tu, ZAHRA pula start duk usha online shop yang jual baju muslimah and inner neck. Dulu selalu lepak bilik dia, so dengan Anis sekali tertarik. NOW, Zahra dah mula pakai socks, pakai inner neck with hijab yang jarang and pakai baju yang agak longgar. CANTIK SANGAT !


INNER NECK untuk pakai with tudung bawal yang jarang


THEY left LIDA and me A FEW STEPS behind. Kami je yang tak pergi cari hidayah ALLAH. Kadang-kadang keluar pakai socks and tak. Boleh pula wear something ikut mood. Sedangkan MAUT tak pernah ikut mood.


Siapalah yang tak gentar akan SAKARATUL MAUT and AZAB KUBUR. Anis pun takut. Tapi, iman Anis still tak kuat nak cari hidayah ALLAH tapi, Anis masih teruskan juga. 


KENAL DENA BAHRIN? Ala...blogger umur 20 yang tiba-tiba famous dengan video "I had been proposed" tu. Law tak kenal, cari la kat you tube. CONFIRM ada yang nak kahwin muda.
Bila Anis tengok kak Dena, tiba-tiba teringat soalan yang pernah terdetik kat hati Anis which is
"Ada ke boys yang suka girls pakai tudung labuh?"


credit to Dena Bahrin

Bila Anis start tengok video kak Dena kat you tube and baca her blog. Hati Anis kata, "Kalau orang yang tutup aurat macam kak Dena boleh dapat hubby yang sweet, that's mean kalau aku tutup aurat mesti ada lelaki yang ALAH takdirkan untuk aku"


SLOWLY I try to dress PROPERLY as a muslimah. Anis pakai inner neck with tudung bawal. Anis still try to wear socks selalu and change my hijab style to cover my chest. Anis nak sangat dress macam mana kak Dena dress. SHE IS SO PRETTY !!!


Insya-ALLAH, Anis takkan stop berdoa and cari hidayah ALLAH.
One more thing to be grateful, Afiq selalu advises and gives me support to cover my aurah. Tu antara sebab Anis nak jaga aurat. But still not because of him but ALLAH is the reason for all my deeds.


Finally yet IMPORTANTLY,
DOAKANLAH PERJALANAN ANIS MENITI PERUBAHAN BERJALAN DENGAN LANCAR.






Sincerely,
@Kiyowo_Xuan

2 candies ♥:

cynta ieda said...

http://hunyieda.blogspot.com/2012/06/giveaway.html mari join sini..banyak hadiah menarik

miszvr said...

I am not Muslim but I like knowing others religion. Nice entry ^_^

 

Copyright by © 2015 .
Edited by ♫ Plum Fragrance Blogspot ♫ Let's go to my website Facebook Xuan Mei Fen