WANITA DAN DOSA


ALHAMDULILLAH
Aku masih mampu menaip untuk berkongsi buah fikiran aku.
MAAF KERANA MEMBAHASAKAN DIRI AKU.
-Kasar ke..?-

Aku ni kuat online.
Sebab tu sampai boleh ada blog ni.
So, nak dijadikan cerita...
Mata aku ni sering meniti cerita2 baru.
Aku hairan,
mengapa ramai orang menitik beratkan soal bertudung dalam kalangan wanita.
Memang trend ke orang duk sebut pasal tudung?

Let's think...
Adakah dengan mengubah hijab stylekita dijamin syurga?
YES, IT IS.
Tapi, kenapa semua tertumpu pada hijab style???

Seperti yang kita tahu, dah termaktub bahawa di dalam neraka nanti...
wanita lagi ramai berbanding lelaki.

Lemme share few stories.

Situasi A
Q : *sedang menyapu sampah di luar rumah tanpa hijab dikepala dan berlengan pendek*
W: Q...ayah dgn mak awk tak marah ke sapu sapah kat luar mcm ni?
Q: Tak pun. Mmg bese mcm ni. Ayah dgn mak sy x mrh sbb kat luar rmh je pun.
W: Mmg kt luar rmh, tp org2 tgk jgk kan?
Q: Mmg org tgk, tp ayah dgn mak sy x mrh nk buat mcm mne. Sy ikut mak dgn ayah sy je.
W : *tersentap dan mngucap*

Situasi B
Z : *sedang bersalaman*
X : Sape tu?
Z: Tu kawan ayah saya.
X: Rapat sgt awk dgn diorang..?
Z: Bese la. Bestfren ayah sy tu.
X: Bakpe awk salam dgn pakcik and anak lelaki dye?
Z: Dah kwn baik ayah sy. Takkan tak salam pulak. Kne la salam.
X: Tp, mna baik. Dye bkn muhrim kan..?
Z: Takpe. Batal air sembahyang je pun. Boleh ambil semula.
X: Dosa tetap dosa Z.
Z: Ye ke? Mak dgn ayah sy tak ckp apa2 plk psl tu.
X: Kan kte dh bljr kt sklh..?
Z: Mak dgn ayah sy tak kta apa2. Sy ikut mak dgn ayah sy je.
X: *tersentap dan mengucap*

Situasi C
A: *berseluar pendek*
S: A...knp pakai mcm tu?
A: Salah ke???
S: Salah la.
A: Kenapa?
S : Kn sepupu2 lelaki awk ada tu.
A: Awk ni...tu sppu sy. Tak dosa pun. Ada hubungan darah kan.
S: Tak dosa? Berdosalah...
A: Huh? Ye ke? Bukti? Bukan ke kte boleh pakai seksi dgn sedara mara kite?
S: *search kat internet*
A: Eh? Ya ALLAH...selama ni aku tak tahu pun sbb mak dgn ayah aku tak pernah kasi ilmu agama kat aku. Thank you S :')
S: ALHAMDULILLAH *menangis dlm hati*


Tu antara tiga situasi yang pernah aku dengar dan lihat.
Kadang-kadang, wanita ni terus menggalas dosa kerana mak dan ayah sendiri yang tidak ada asas agama.
NAUZUBILLAH YA ALLAH.
Wanita dan dosa ni bagi aku ibarat magnet dengan besi.
Selalu aje nak berkepit.


Aku tahu, hidup kita ni kena ada restu dari ibu dan ayah.
Tetapi, kalau ibu dan ayah dah sah2 salah.
Kenapa kita ikut?
"MEMANG LA AKU IKUT, KAN DALAM ISLAM SURUH KITA IKUT MAK AND AYAH. KALAU TAK IKUT, KIRA DERHAKA LA."
YES!!!
KEREDHAAN ALLAH TERLETAK PADA KEREDHAAN IBU BAPA.
Namun, seandainya ibu bapa kalian salah and kalian ikut je.
Kalian takkan dapat redha ALLAH itu duhai UKHTIKU.
MASYA-ALLAH.

Marilah kita menangis sepuas2nya and struggle tu reach HIS HEAVEN.
"AKU MEMANG NAK SYURGA. SAPE TAKNAK."
It is easy peasy to just saying it.
But how much efforts have you done to reach HIS HEAVEN???

BUAT RAKAN-RAKAN YANG YATIM PIATU TERUTAMANYA PEREMPUAN.
Tutuplah aurat kalian demi ibu bapa kalian.
"TAPI, AKU RIMAS LA NAK PAKAI TUDUNG LABUH, HAND SOCKS, SARUNG KAKI AND KAIN DALAM. NAK-NAK KAIN DALAM. RASA MACAM ADA BENDA LEKAT JE KAT PEHA."
Sahabatku...mari...kita bersusah payah sekarang.
Agar ibu bapa kalian yang sudah pergi mampu tersenyum kerana ehsan anak perempuan mereka, meraka dapat meraih syurga.
SYURGA ITU INDAH SAHABATKU.
JANJI ALLAH ITU PASTI.

Aku teringin nak share satu nasihat dari ummi yang lekat sangat kat hati aku sampai hari ini.

DARIPADA UMMIKU
"Ummi rasa bersyukur sangat dapat sorang je anak puan. Nak jaga yang ni sorang pun susah dah. Kalau ummi ada ramai anak puan, penat la ummi. Angah tutuplah aurat angah. Angah tak sayang ummi dengan abah ke? Tak sayang kat along, fify dengan adik ke? Fikir la. Kalau angah kahwin nanti, angah nak suami angah tanggung dosa angah jugak ke? Angah tahu tak? Dalam ramai-ramai anak ummi, ummi rasa susah nak lahirkan angah sorang je. Angah la paling lama duk dalam wad bedah tau? Ummi ni tahan je sakit. Angah tak fikir ke sakit ummi? Ummi sayang angah dunia akhirat. Ummi harap sangat angah dapt jadi muslimah yang solehah sebelum ummi tutup mata."

Setiap hari nasihat itu menrjah mindaku.
Tiap kali itu juga air mataku turut jatuh membasahi pipi.
Memikirkan dosa2 menggunung bak tugu peringatan,
yang bakal mengheret kaum adam dalam keluargaku ke neraka.
Ya ALLAH, besarnya pengorbanan ummi nak melahirkan aku.
TAPI, kelahiran aku hanya menyusahkan mereka.
Ya ALLAH, KAU teguhkan dinding imanku.
Aku seorang anak yang degil ya ALLAH.
KAU lenturkan nafsuku agar aku tetap berada di jalan-MU ya RABBI.
Ya RAHMAN, Ya RAHIM, Ya FATTAH.
Lindungilah hati setiap anak-anak adam dari bisikan syaitan yang KAU rejami.
ALLHUMMA AMEEN.

Moga apa yang dikongsi memberi syafaat kepada yang membaca. ILMUKU ADALAH DARI-NYA. Moga ALLAH redha.

SEDIH...tsk3
Sayang ummi dan abah sangat-sangat.

3 candies ♥:

Nana Liena said...

jadi wanita ni bertuah..tapi ada masanya kita kena jaga2 sebab wanita paling ramai jd penghuni neraka kan? hehe

miss lollipop said...

Betul. Sangat bertuah. Cuma kita je yang tak tahu nak guna tuah kita sebagai seorang wanita kat dunia nih. NAUZUBILLAH. Bersyukur dilahirkan sebagai seorang wanita. :'D

Teena Tna said...

dulu ade jugak terfikir "leceh lah jd perempuan ni, nak kuar kejap@dekat jer pun kena pakai tudunglah, tukar baju lah" tp nie semua ALLAH bg penghormatan buat insan yg bergelar 'wanita'. semoga kita beristiqamah menjalankan perintahNya dgn menutup aurat.

 

Copyright by © 2015 .
Edited by ♫ Plum Fragrance Blogspot ♫ Let's go to my website Facebook Xuan Mei Fen