I KNOW IT BUT WHEN?

This is what we often heard :
Aku pakai tudung or tak, tutup aurat or tak...yang kau sibuk sangat pasal aku kenapa? Kau ingat kau tutup aurat kau sempurna sangat ke?


"Dan hendaklah mereka tidak menampakkan aurat dan perhiasannya KECUALI terhadap suami atau ayahnya." (An-Nur : 31)


Assalamua'laikum !!!
WATCH OUT !!!
POST KALI NI AGAK PANJANG !


Recently, I thought about a'urah. OF COURSE bila sebut pasal a'urah fokusnya more on girls, right?
ALLAH is the GREATEST ONE ! We can't deny that. Wherever I go, whoever I with, whenever I be...I always see young ladies yang cover a'urah mereka PERFECTO PERFECT!


Seriously, Anis SANGAT JEALOUS !
Dulu Anis jealous tengok orang pakai baju singkat, pakai tudung yang kecil and pernah terdetik kat hati Anis nak free hair.
(UCAP DUA KALIMAH SYAHADAH)


Tapi, bila rewind kembali tiba-tiba terdetik kat hati Anis yang ALLAH itu AR-RAHMAN and AR-RAHIM. HE protects me. Anis sangat-sangat bersyukur tiap kali Anis berdoa. Since  Anis dah terbiasa kawan with mereka yang suka discuss soal Islam and wanita, when I was alone I will think BILA ANIS NAK TUTUP AURAT? Takkan dah tua berkedut baru nak tutup aurat? BUT, I WANNA BE A FASHIONABLE MUSLIMAH !

CANTIK kan wanita Islam?


Rasa nak tutup aurat makin MEMBUAK-BUAK bila Anis terbaca kisah suami Wardina yang protect aurat Wardina dari dilihat oleh perompak. Masya-ALLAH, hebatnya suami Wardina. SHE IS LUCKY !
My heart then whispered to myself, "Sanggupkah imamku melindungi auratku seandainya situasi tu terjadi kat kitorang?"
WILL YOU !???
After that, Anis menjinak-jinakkan diri Anis wear hijab with gaya tutup dada. Tu pun tak melekat sangat. When I was in semester 2, I stayed with ZAHRA, LIDA, YANA, AMIRAH and AINI. Zahra, Lida and Yana selalu cakap pasal nak tutup aurat. AMIRAH and AINI were girls who wear hijab yang labuh and tutup aurat PERFECT.




STARTED with YANA, she tried to wear a pair of socks. Korang tahu kan kaki kita pun aurat? And SLOWLY she changed ! Her outfit dah tak macam dulu and dah tak pakai sanggul. Sekarang ni kalau tengok Yana, sejuk mata memandang. Lepas tu, ZAHRA pula start duk usha online shop yang jual baju muslimah and inner neck. Dulu selalu lepak bilik dia, so dengan Anis sekali tertarik. NOW, Zahra dah mula pakai socks, pakai inner neck with hijab yang jarang and pakai baju yang agak longgar. CANTIK SANGAT !


INNER NECK untuk pakai with tudung bawal yang jarang


THEY left LIDA and me A FEW STEPS behind. Kami je yang tak pergi cari hidayah ALLAH. Kadang-kadang keluar pakai socks and tak. Boleh pula wear something ikut mood. Sedangkan MAUT tak pernah ikut mood.


Siapalah yang tak gentar akan SAKARATUL MAUT and AZAB KUBUR. Anis pun takut. Tapi, iman Anis still tak kuat nak cari hidayah ALLAH tapi, Anis masih teruskan juga. 


KENAL DENA BAHRIN? Ala...blogger umur 20 yang tiba-tiba famous dengan video "I had been proposed" tu. Law tak kenal, cari la kat you tube. CONFIRM ada yang nak kahwin muda.
Bila Anis tengok kak Dena, tiba-tiba teringat soalan yang pernah terdetik kat hati Anis which is
"Ada ke boys yang suka girls pakai tudung labuh?"


credit to Dena Bahrin

Bila Anis start tengok video kak Dena kat you tube and baca her blog. Hati Anis kata, "Kalau orang yang tutup aurat macam kak Dena boleh dapat hubby yang sweet, that's mean kalau aku tutup aurat mesti ada lelaki yang ALAH takdirkan untuk aku"


SLOWLY I try to dress PROPERLY as a muslimah. Anis pakai inner neck with tudung bawal. Anis still try to wear socks selalu and change my hijab style to cover my chest. Anis nak sangat dress macam mana kak Dena dress. SHE IS SO PRETTY !!!


Insya-ALLAH, Anis takkan stop berdoa and cari hidayah ALLAH.
One more thing to be grateful, Afiq selalu advises and gives me support to cover my aurah. Tu antara sebab Anis nak jaga aurat. But still not because of him but ALLAH is the reason for all my deeds.


Finally yet IMPORTANTLY,
DOAKANLAH PERJALANAN ANIS MENITI PERUBAHAN BERJALAN DENGAN LANCAR.






Sincerely,
@Kiyowo_Xuan

LIFE CHANGES

OK. Now I ada dalam kelas. It should start at 9 but madam Azimah still tak datang lagi. So, I take this opportunities to make a post.

Yeah, life keep changes day by day.
So does with people. This semester, I have to transform my behaves into a mature young lady. Ada sikit sudden changes in my life on works. Tiba-tiba saja banyak assignment. I have to rush here and there to interview and meet with lecturers. As the time goes I berani nak start conversations. Let just say that I was such a coward girl in my past. I still trying to overcome this problem.



WHEN YOU ARE NERVOUS, YOU WILL SWEAT A LOT !


I taknak jadi an ungrateful slave. So, I have to toss my anger into the dustbin. Keep praying. Put your hands up and say what you wish to ALLAH. I need to control my words. As long as we breath in and breath out in this world, we need try to change our attitude. WE HAVE TO, okay? 

Don't put to much hope on other person to change if you can't manage yourself.


YEAY! PRESENTATION FOR THIS WEEK, SETTLED!

GRANDMA MEMORIES

Salam

It had been a long, long, long time since I abandoned this blog.
Tiba-tiba rasa nak type post baru.

Actually, I dalam mode DEMAM + DIZZY + NON-STOP SNEEZING.
Bayangkan NON-STOP SNEEZING!

Boleh tertanggal my nose...

Back into our MAIN TITLE.
Post malam ini agak EMOTIONAL sikit 'kot'...
BECAUSE,
I wanna tell you about my late grandma, TOK CHAH.
Her real name was Aishah Binti Yasin.

Time semester 2 punya holiday,
I ada balik kampung I which is at Kedah Darul Aman.
Bila stay kat sana almost 1 month, sometimes I teringat dekat Tok Chah I.
Actually, my sibling, cousins and I called her Tok Kedah.
I don't know why.
*KRIT, KRIT*

These are things that make me terkenangkan arwah.

This is where she kept her clothes.
Baju-baju Tok Kedah still neat and tidy even she wasn't there anymore.
Sometimes I help my ummi to fold her clothes.

This pula kelambu. 
I tak tahu nama English apa. Pandai-pandai google translate sendiri.
Arwah selalu guna untuk sediakan bed for my siblings.
Now, my siblings yang sediakan bed tiap kali tidur rumah arwah.

Sinilah arwah tidur with adik-beradik lelaki I.
I tidur with my Mak lang kat dalam bilik.
I tak tahu kenapa arwah suka tidur atas TOTO. 
Tapi, best sangat tidur kat situ. SEJUKKK~
Dalam bilik HOT.
 
Bila tengahari I selalu urut belakang arwah.
Then after massaging her I akan peluk arwah dari belakang and act like a small kid.
She will touch my hands or hip or legs and automatically I will sleep.

Ini semua koleksi-koleksi bantal arwah.
Dulu arwah jual bedak sejuk and minyak rambut.
So, tiap kali travel with her friends arwah akan beli mana2 bantal yang murah and best.
Zaman dulu bantal kekabu famous tapi, sekarang dah kurang.
Those pillows kitorang still guna.
Memang serasi sangat dah with pillows tu sebab kat situ lah kitorang melakar peta time kecil. HEHEHE

We use this radio time bulan puasa saja.
Still boleh digunakan lagi.
I ada memory with this radio.
Time arwah ada dulu, arwah selalu pasang radio time I tengok TV. So, kadang-kadang I gaduh dengan arwah. Then, I minta maaf semula. Rindu sangat nak gaduh dengan arwah about small matter.

Arwah ada masalah sikit law nak turun tangga.
So, she will sit and turun tangga with gaya duduk.
Sometimes she sit on stairs to monitor her grandchildren playing kat living room.


 Three chairs above kerusi yang arwah selalu guna.
The green one, she sit when she wants to eat.
(teringat gaya arwah makan)
The red one pula time arwah selalu duduk time raya or time ada orang mari rumah.
That was her favourite spot.
Last sekali cushion kereta tu arwah duduk tiap kali arwah siap sapu sampah kat laman rumah
or
time arwah rasa nak duduk termenung kat luar 
or 
time nak cakap pasal sawah padi with Man Pin.

Walaupun she leave us for a few months already but I miss her so much.
I suka gaduh dengan arwah.


OK, that's all.
No more tears.

Finally yet importantly,
AL-FATIHAH.


p/s : 4th July 2012 --> I have two presentation. MORNING !

 

Copyright by © 2015 .
Edited by ♫ Plum Fragrance Blogspot ♫ Let's go to my website Facebook Xuan Mei Fen