LAGAK MANUSIA


Just nak citer ragam2 org yang Xuan pernah kenal :-

AWAS !!! ENTRY NI ENTRY YANG TERSANGAT-SANGAT PANJANG !!!

Si A
- jenis lepas cakap sikit, sampai kadang2 Xuan terasa...sebab dengan slumber dia kata Xuan "BODOH", "BENGONG", BANGANG" and sewaktu dengannya. Kalau gurau2 takpe tapi, lau dah sampai tahap buat gelaran Xuan pun TERASA !!!

Si B
- Buat2 lupa
CONTOH :
a : eh, taw x psl SI FULAN buat citer psl SI FULANN?
b : hok ane se? awk cter je. sy jenis x egt. bila org duk ngate trus sy lupa.
Padahal dia ingat then, terus pi citer kat orang tu. HANTU BETUL !!!
Tulah contoh buat2 lupa yang boleh korang praktikkan~

Si C
- Jenis bermegah sikit. kononnya dia la yang betul. dia la yang boleh buat semua kerja. dia la yang paling letih. KONON PERFECT !!!

Si D 
- yang ni pulak jenis dengar je cakap sebelah pihak. apa yang orang ni duk adu TERUS dia PERCAYA 100%. Takde road block langsung. Kadang2 nak je panggil bendul.

Si E
- yang ni memang sape2 tengok muka. kompem orang cakap BAIK and KOMPEM CAIR HABIS. Kenapa? Sebab muka dia ni muka kesian sampaikan kalau dia nangisor buat apa-apa fitnah, orang terus percaya. kadang2 nampak dia ni PSYCHO. depan boys bukan main mengata and buat2 baik.
CONTOH :
a : bakpe mu dok serang je ye?
e : takpe la. biar la dia nak kata aku. kte toksah la lwn balik.
Tu contoh buat2 ayat SUCI depan lelaki yer..? PRAKTIKKAN LA...KOMPEM MAK MERTUA SUKA :))

Si F
- Next pula jenis yang ambil kesempatan dalam kebesaran. mentang2 la orang tu ada kelebihan.
CONTOH :
F : eh, awak ada motor kan? Tumpang boleh?
D : OK je!
Bila si D da tinggalkan motor kat rumah terus si F tak kawan...ish3

Si G
- Yang ni pulak, ada kemudahan tapi, bila orang mintak tolong, dia cakap penat la ini la. bila orang nak pinjam takut jadi itu and ini *errr...alasan yang boleh di terima pakai la jgk*. TAPI, yang Xuan tak tahan, dah ada kemudahan kenapa tak pergi sembahyang kat masjid? Hadesss~

Si H
- H pulak nampak perangai cam lelaki tapi, dye punya sensativity tuh ya ALLAH. tak tau la nak cakap. orang tegur apa yang silap. and memang jelas nampak depan mata silapnya tu.
CONTOH :-
Z : H, aku otw balik rumah dah ni. boleh tak ko tolong kemaskan bilik? and lagi 1, lau ko nak sangkut baju2 ko tu kat tingkap...tolong buka tingkap. sebab bila aku masuk bilik bau dengan peluh lembap.
Lepas si Z balik ke apartment semula terus si H TAK BERTEGUR SAPA !!!

Si I
- Golongan I pulak jenis buat2 sakit just nak cari perhatian orang. Jeles punya pasal coz takde orang nak layan dye. Mujur la ALLAH tak kasi betul2 sakit. memang jenis tak pandai bersyukur kot.

Si J
- Hah !!! yang ni jenis camni.
CONTOH :
a : malam ni ada group discuss
j : tak boleh la. baru je balik dari replacement kelas. letih. buat esok la.
a : ok.
Esoknya, Si J tetap kasi alasan sama. Hey ! Kalau nama pun kerja berkumpulan, BERTANGGUNGJAWAB SIKIT BOLEH?!! Kalau nak low marks biar la kau sorang je tapi, kalau dah nama pun GROUP, kau buat endah tak endah...semua ahli dapat marakah endah tak endah jugak !!!

Si K
- PLAYGIRL. Tu je KEY WORD. Minta orang tolong settle kan apa yang berlaku antara kawan and pakwe 1.
K : mu nih jenis kawan makan kawan. aku mintak tolong mu tapi, mu kebas pakwe aku.
A : hah? nape pulak neh?
K : mu la ! bakpe mu gi kabo kat irfan (bkn nma sbnr) yang aku ada pakwe lain? tu hal aku, mu jangan cara.
A : aku tak cakap apa2 pun. orang tau belaka dah mu tu pasang ramai. jangan la tuduh aku. aku tolong mujur.

Si L
- Jenis laga2kan orang. Xuan nak cakap macam DEVIL tapi, sape la Xuan nak menilai orang kan.
CONTOH :
M : taw x, L kata mu pasang ramai.
Z : hah? biar betul?!! Dok sangka aku ye wat gitu.
----------------------------
M : L...mu tau dok, Z kabo mu palygirl
L : mu biar betul! sampai hati ye buat gitu kat aku !
Maka bersambung la cerita sampai mereka bergaduh UNTIL one day ada bukti yang si L ni suka melaga-lagakan orang SEMATA2 INSTANT FRIENDSHIP !

LAST BUT NOT LEAST !!!
Ada banyak lagi cerita tapi, ni je yang dapat Xuan share dengan rakan2 semua.
XUAN MEMANG TAK PERFECT. JUST SEKADAR PERKONGSIAN. 
-ayat abes rendah diri da tu-

NOTA BUKU LIMA : JGN PRCYA SGT DGN ORG ZMN SKRG, JGN JDI BENDUL SGT SMPI ORG PIJAK KPLA. JDI DRI SNDRI N TAK PERLU NAK HIPOKRIT BGI. RENUNG2KN SMPI TRMNUNG.

4 candies ♥:

kunci locker said...

macam2 jenis manusia ada dlm dunia ni...kwn sy pun ada yg cmni...skt hati tol la nmg org cmni...hmm

miss lollipop said...

@kunci locker betul2. tp, kte x ley uat apa2 cz org cmnih mkin lma mkin rmi ~

justcallmeanis said...

rambut warna warni,
biasalah itu semua duniawi :D

miss lollipop said...

@justcallmeanis hurm...ap boleh buat

 

Copyright by © 2015 .
Edited by ♫ Plum Fragrance Blogspot ♫ Let's go to my website Facebook Xuan Mei Fen